donderdag 15 maart 2018

Oude voorliefdes en verdwenen monsters


Schouderklopje voor de PERDU-lezer wiens gedachten bij het stofomslag van The Bombard Story (in de vorige blogpost) eveneens afdwaalden naar een buitentekstplaat uit CRABE:


En vooruit, het afserveren van Toulon was te hardvochtig. Ik vond er toch ook een fijn antiquariaat waar ik de zeldzame ringband-uitgave met de antisculptures van Jean Dewasne op de kop tikte. De geometrische constructivist is hier vaker voorbijgekomen en een oude voorliefde van Hergé:


De Tekenaar op bezoek in de galerie Carrefour, pal naast de Studios aan de Louizalaan. Links galeriehouder Marcel Stal, met de duim op een Dewasne. En om de kritische kijker voor te zijn: ja, Dewasnes werk mogen we nu bovenal ‘een illustratie van een tijdsgewricht’ noemen.

Overigens wacht Hergé eind december 1969 een optreden in het Franse televisieprogramma L’invité du dimanche. Daarin mag hij gasten ontvangen die hij zelf heeft aangedragen. Jean Dewasne is nummer 1 op zijn wenslijst. Wat de overige gasten betreft, duikelde ik deze curieuze krantenaankondiging op:


Let op de tekenaar van Robbedoes en op het vakgebied van ‘Heuvelmans’. De grondlegger van cryptozoölogie, Bernard Heuvelmans, wegzetten als ‘specialiste des monstres disparus’ lijkt me wat kort door de bocht.