vrijdag 6 oktober 2017

Het malle album (4 en slot)


Beleefden ze nog een beetje lol, in de Studios, aan het reviseren van dat verduvelde ÎLE NOIRE-album? Hergé heeft, hebben we gezien, wel heel strikte parameters op tafel gelegd. Zelden zullen striptekenaars in zo’n strak keurslijf hun ding hebben gedaan.

Pagina 28, onderste strook, oorspronkelijke kleurenalbum:


Pagina 28, onderste strook, revisie:


Zo zal het zijn gegaan: Bob en Jacques die ontboden worden bij hun baas en Georges die zich tevreden toont over de nieuwste revisie. Zelfs het aantal kaarsjes rechts (16) is exact overgenomen. Chapeau!

Maar eh... Beseffen de heren wel dat er rondom de gevallen Kuifje in het linkerplaatje slechts tien sterretjes zijn getekend? Dat moeten er toch echt elf zijn. Aan de slag, messieurs!

En Jacques reageert gelaten:


En Bob trekt zijn pokerface:


Maar dat elfde sterretje, dat kómt er, kijk zelf maar, als stil protest op een andere plek, vlak naast het achterlicht van de vluchtauto…

Toch zijn, ontdekte ik, op één plaatje in het revisie-album de kaarten heel anders geschud. Voor de context gaan we eerst naar pagina 9:


Bobbie redt met een gewaagde actie het leven van zijn baasje… en komt daar niet helemaal ongeschonden uit:


Enfin, Kuifje spreekt de beteuterde Bobbie mild toe:


Maar dan… In de revisie… krijgen we plotseling dit:


Bobbie is niet langer beteuterd, maar bovenal: de milde Kuifje is een zeer boze Kuifje geworden… Waaróm in hemelsnaam? Het plaatje was, potverpollepap, niet eens uitgeknipt...!

Ik kijk opnieuw naar die valse blik en denk: Wat ben jij een lelijk mannetje…! Je hond heeft zojuist voorkomen dat je van de krijtrotsen bent geknikkerd en dan durf je ‘m zó te bejegenen? Bah!

Waarmee we, het is niet anders, de Zwarte Rotsen-week afsluiten in mineur. Ik knijp er even tussenuit, een kort verlof dat vanmiddag aanvangt met, het zal eens niet, een herdenkingsdienst. In Boijmans groet ik een oude kennis die me ooit, als beginnend kunstverzamelaar, het cum grano salis-principe bijbracht: Een korreltje zout moet je nemen én geven.
Rust zacht, Hans.


Verder op maandag 16 oktober.